Konstrukční body vstřikování plastů

- 2021-10-29-

1. Dělící plocha(vstřikování plastů)to znamená kontaktní povrch mezi matricí s vnitřním závitem a matricí s vnitřním závitem, když je matrice uzavřena. Výběr jeho polohy a tvaru je ovlivněn tvarem a vzhledem výrobku, tloušťkou stěny, způsobem tváření, technologií následného zpracování, typem a strukturou formy, způsobem vyjímání z formy a konstrukcí formovacího stroje.

2. Konstrukční díly(vstřikování plastů), tj. kluzný blok, šikmý vrchol, rovný horní blok atd. komplexní matrice. Velmi klíčový je návrh konstrukčních dílů, který souvisí s životností, cyklem zpracování, cenou a kvalitou produktu zápustky. Proto návrh komplexní struktury jádra matrice vyžaduje vyšší komplexní schopnosti konstruktéra a pokud možno sleduje jednodušší, odolnější a ekonomičtější schéma návrhu.

3. Přesnost matrice, tj. vyhýbání se kartám, jemné polohování, vodicí sloupek, polohovací kolík atd. Systém polohování souvisí s kvalitou vzhledu výrobků, kvalitou formy a životností. Různé režimy polohování se volí podle různých struktur formy. Kontrola přesnosti polohování závisí především na zpracování. Vnitřní polohování formy je konstruktérem zvažováno hlavně pro navržení rozumnějšího a snadněji nastavitelného režimu polohování.

4. Vtokový systém, to znamená přívodní kanál z trysky vstřikovacího stroje do dutiny formy, zahrnuje hlavní průtokový kanál, bočníkový kanál, vtok a dutinu studeného materiálu. Zejména výběr polohy vtoku by měl přispívat k vyplnění dutiny formy roztaveným plastem za dobrého stavu toku a pevný žlab a studený materiál vtoku připojený k produktu se musí snadno vysunout z formy a odstranit během otvor formy (kromě formy s horkým vtokem).

5. Smrštění plastů a různé faktory ovlivňující rozměrovou přesnost výrobků, jako je chyba při výrobě a montáži formy, opotřebení formy a tak dále. Kromě toho je třeba při návrhu lisovací formy a vstřikovací formy vzít v úvahu sladění procesních a konstrukčních parametrů formovacího stroje. Technologie počítačově podporovaného navrhování byla široce používána v konstrukci plastových forem.